Fotografera stjärnor på Dumme mosse

Natten mellan torsdag till fredag gjorde jag något som jag har funderat på länge. Jag fick en idé sent på kvällen om att åka ut till Dumme mosse för att fotografera stjärnor. Att åka ut till Dumme mosse nattetid har varit en såndär grej som jag vill göra länge men inte riktigt fått tummen ur. Dels så är jag ju fortfarande extremt mån om min nattsömn för att orka på dagarna och dels är mörkret och kylan en faktor. Men när jag läste på internet om stjärnfall och såg att det var molnfritt utanför fönstret så packade jag väskan för att åka iväg.

På med underställ, en mössa och med mitt stativ i handen satte jag mig i Volvon och rullade iväg. Ju längre ut från stadens ljus jag kom desto kompaktare med mörkret och stjärnorna började lysa ovanför. Jag parkerade jämte en Saab (mer om den senare…) och satte pannlampan på huvudet. Nu var det skitmörkt och första stegen, innan ögonen hade vant sig var lite läskiga. Men efter ett tag knatade jag på med stadigare steg och fascinerades över stjärnhimlen ovanför.

Jag ställde upp kameran och började laborera med inställningarna. Det är galet svårt att fotografera stjärnor och mina bilder blev inte alls skarpa… men vad gör det? Jag fick en upplevelse utöver det vanliga och en kväll under en magisk stjärnhimmel med stjärnfall omkring mig. Learning by doing som de hade sagt på lärarutbildningen och jag kan nästan lova att det blir fler kvällar/nätter ute på Dumme mosse

Tillbaka till den där Saaben så var det ett par ungdomar ute på Mossen samtidigt som mig. Först märkte jag inte av de alls men efter ett tag kom det närmare och började tjoa och tjafsa lite. Då stördes min härvaro (när man bara är här och nu och ingen annanstans). Dessutom lät det som om de sköt något. Jag gav upp och gick mot bilen med en känsla av att någon nog kommer hoppa ut ur buskarna och skrämma skiten ur mig. Lite Blair witch project-känsla och jag körde snabbt därifrån med låsta dörrar. Jag tar nog med sällskap ut till nästa fotosession på Dumme mosse. stjarnor stjarnor-2stjarnor-5

2 thoughts on “Fotografera stjärnor på Dumme mosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *