En av mina stora förebilder

När jag var liten gjorde hon de allra bästa köttbullarna. Hon bakade de godaste bröslimporna och hade alltid brukar med kakor i skåpet och choklad i en glasburk på bänken (för en bit choklad om dagen var bra för magen). Men det är inte för maten jag vill hylla min mormor utan jag vill hylla henne för hennes inställning till livet.

Min mormor har nämligen den härligaste inställningen jag känner till. Jag har aldrig hört min mormor säga något negativt om någon eller något. Hon ser alltid det positivaste i varje liten grej och i varje person. Så länge du inte har sårat henne, för då blir det andra bullar.

Jag minns särskilt en gång, jag måste har fyllt precis 18 och jobbade på Åhléns. Mormor hade ringt mig en såndär 3 gånger under min arbetsdag. Det hörde inte till vanligheterna att hon ringde så många gånger så jag hann bli lite orolig och ringde upp. Mormor svarade och sa ”åh vilken tur att du ringde, jag har nämligen tappat bort min nyckel hem och hittade inte numret till låssmeden”. Jag svarade väl lite lojt ”jaha, vill du att jag ska komma ut?”. Mormor kontrar glatt och på direkten ”nejnej, vi har redan löst det. Jag och Inger hittade numret i telefonkatalogen och nu har han varit här”.
Och nu fortsätter det som är så typiskt mormor: ”och det var ju himla bra att jag tappade bort nyckeln för nu har jag fått ett mycket snyggare lås. Och det kostade bara 1975 kr och då fick jag dessutom bästa försäkringsskyddet”.

Det är så mycket min mormor, att se det bästa ur en situation som säkert är aningens knepig om man är 80+ och ser dåligt. Inte med överdriven optimism men med en härlig inställning till livet. För varför fokusera på det negativa i varje situation när du istället kan plocka ut det positiva. När det ibland knivar till sig för mig så tänker jag ofta ”hur hade mormor tänkt nu” och det hjälper faktiskt. Jag önskar att jag hade hälften av hennes optimism till alla situationer jag möter. Och så önskar jag att jag hade hennes köttbullsrecept för ingen gjorde så bra köttbullar som mormor Gertrud.

Idag är mormor 96 år och bor på hem. Ett himla trevligt hem tycker mormor (såklart). När jag var där för ett tag sen så ville mormor att jag skulle kolla hur fort hon kunde gå med rullatorn i korridoren, för de hade så bra golv i just den korridoren. Och kaffet är självklart väldigt gott på hemmet. Det är min mormor det, alltid med en positiv tanke på lager!
mormor

Den här veckan skriver vi i Bloggar om hälsa om en person vi ser upp till. Som ni som hängt med är en av mina stora förebilder Shahrzad Kiavash, speciellt efter att ha fått träffa henne i Stockholm för ett tag sen. Men jag ser precis som Malin en inspiration i barnen, i både deras rörelseglädje och i deras förhållningssätt till livet. Det påminner lite om min mormor ibland, de tror båda alltid något gott om alla.

12 thoughts on “En av mina stora förebilder

  1. Malin says:

    Åh, vilken härlig inställning! Tänk vad mycket roligare livet blir när man tänker som fina mormor. Det borde nog jag lära mig av ibland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *