Så tvättar jag mina träningskläder

Träningskläder, ibland en illaluktande hög i tvättkorgen. Men det finns några tips för att slippa detta. Så här gör jag när jag tvättar mina träningskläder. 

Oftast är träningskläder gjorda av polyester, eller syntetfiber som vi också säger. Det gillar vi ju eftersom att en sån fiber har lättare att transportera bort fukt än till exempel bomull. Dock är en polyesterfiber mer spröd (öppen) än vad bomullsfibren är och därför är det en större risk att det börjar lukta illa när bakterier sätter sig i fibern. Väldigt pedagogiskt så finns det fler grenar för bakterierna att haka sig fast vid. 

Det allra bästa är att tvätta träningskläderna direkt. Jag har turen att ha tvättmaskin i lägenheten och slänger alltid in plaggen där efter ett pass. Skulle det vara så att jag inte har svettas överdrivet mycket i ett plagg så hänger jag upp det på tork tills nästa pass.

Om du inte har tvättmaskin i lägenheten (eller möjlighet att tvätta direkt) så är det viktigt att hänga upp plaggen på tork innan de hamnar i tvättkorgen. Så minimeras mycket lukt. Skulle det dröja länge innan tvätt kan det också vara ett bra att skölja upp plagget i handfatet. Allt för att minimera att de där bakterierna klamrar sig fast i fibrerna.

Jag tvättar ibland mina träningskläder med luktabsorberande tvättmedel, jag fick en testflaska av Öster cykel förra året och har köpt flera flaskor sen dess. Till och med den där fleecetröjan som känns som att den luktar svett efter 5 minuter blev fri från lukt. Så kanske var fjärde tvätt ser jag till att köra med specialtvättmedel för att hålla odören borta. För mig tror jag att det är en kombo mellan att tvätta direkt, hänga på tork och det luktabsorberande tvättmedlet som gör att mina polyesterkläder inte luktar illa sådär jobbigt som polyesterplagg kan göra.
tvätta träningskläder

luktabsorberande tvättmedel

5 thoughts on “Så tvättar jag mina träningskläder

 1. Clara Edvinsson says:

  Jag tvättar alltid mina kläder direkt också, oftast är det så mycket svett att man inte kan ”återanvända” dem ett till pass. Men ibland och då hänger jag upp dem på vädring. I tvättmaskinen använder jag alltid galltvättmedel för mina träningskläder och jag har aldrig problem att det luktar illa, faktum är att jag nog inte ens tänkt tanken förrän jag nu har läst ditt inlägg. Sen är det ju himla smidigt att ha egen tvättmaskin.

 2. Elna - Cykellycka, mjölksyra & äventyr says:

  Det där tvättmedlet är superbra, fick en flaska av en kompis som gåbortspresent i höstas (blev jätteglad, och hon intygade att det inte var en pik om att jag luktade illa), har även använt det när mina kära kissekatter klantat till sig och gjort på mattan, det funkar! Ett tips ihop med bra tvättmedel (eller ättika som funkar rätt fint också) är att inte använda sköljmedel med funktionsmaterial – något i sköljmedlet gör att kläderna tappar funktion och luktar mer!

 3. Katja says:

  Vann en sån flarre i Eksjö har jag för mig, grymt fint! Hatar dock tvätta kläder över allt annat. Min värsta hushållssyssla. Ever. Men ändå, ett måste…

 4. Petra says:

  Hej!
  Appropå tvätt, behöver tips på tights som inte är så avslöjande om det kommer några droppar kiss under passet… Händer mig inte alls ofta men det har hänt och vill därför vara på den säkra sidan.. Mina svarta Nike är inte så bra på detta… Kanske för matt tyg..?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *