Tre tips inför att köpa cykel

Det är vår i luften och snart sopas gatorna rena från allt grus. Nu brukar också folk plocka fram sina cyklar ur förråden. Kanske går du i tankarna om att köpa en cykel? Kanske lockar ett motionslopp eller så har du bara fått upp ögonen för cykling. Här ger jag dig tre tips att tänka på inför cykelköpet.

Köp med hjärtat

Fundera på vad du vill med cyklingen. Vad vill du cykla? Lockas du av landsvägscyklingen och dess långsträckta distanser med fikacykling. Kanske är du intresserad av att köra Vätternrundan (hos Elna kan du just nu vinna en startplats till något av Vätternrundaloppen)? Eller lockar skogen mer med snabba stigar och kanske Cykelvasan.

Det stora grenarna inom cykel är ju landsvägscykel eller mountainbike, den ena snabb på asfalten och den andra en skogsmaskin. Kanske söker du något mellanting, något som går att pendla på men som också kan ta dig ut på lite utflykter och äventyr.
Det går ju bra att till exempel cykla på asfalt med en mountainbike men det blir sååå mycket roligare med rätt sak på rätt underlag.
Att fundera på vad du vill använda cykeln till hjälper dig också att specificera vad du vill ha för cykel.

Mer än så behöver du inte veta egentligen. Det är klart att det går att läsa in sig på komponenter och tillbehör och växlar och dämpare men ta med dig tanken på vilken cykeltyp du önskar praktisera till punkt nr 3.
cykla landsväg

Köp med plånboken

Hur stor är din budget? Att köpa en cykel kan bli precis hur dyrt som helst men det behöver inte bli det. Det är klart att du får bättre cykel för mer pengar men bestäm innan hur mycket pengar du vill spendera. En bra cykel kostar någonstans runt 10 000 och då är det en cykel med bra komponenter och material vilket gör cyklingen roligare. Billigare komponenter har en tendens att strula oftare och är du som jag med cykelmektummen mitt i handen så är det inte så skoj.

Tänk också på att tillbehör kan tillkommer. Också här kan det skena i väg i pris. Men det du behöver i första skedet är en hjälm, pedaler (ingår inte vid ny cykel), cykelskor (om så önskas) och kanske en byxa med padding för att få en angenäm cykeltur.

Köp hos din lokala cykelaffär

Ta med dig både tankar om vilken cykeltyp du önskar och din budget till din närmaste cykelbutik. Att handla hos en local bikestore borde vara en självklarhet. De sitter på så mycket kunskap och kan genom din beskrivning och önskemål plocka fram en lämplig cykel i rätt storlek. Våga fråga mycket och våga prova flera cyklar innan du bestämmer dig.

När det gäller ditt första cykelköp så är det viktigt att allt blir rätt för att du ska få en bra upplevelse. Det är tyvärr inte så enkelt att köpa begagnat om du inte har kunskapen om komponenter, storlekar och slitage.

Att köpa lokalt hjälper också den gången du behöver hjälp med service eller med detaljer gällande cykeln. De flesta local bikestore har en verkstad och kan hjälpa dig med det du behöver när det krisar.
köpa cykel mtb

Att köpa cykel kan vara en djungel men jag hoppas dessa tre tips kan hjälpa dig en bit på vägen. Var frågvis, det kommer du långt på! 

12 thoughts on “Tre tips inför att köpa cykel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *