Att springa utan gadgets

Jag försöker ju lära mig att tagga ner och att inte värdera min prestation och insats så hårt. Som ett led i det försöker jag plocka bort lite gadgets och teknikprylar när jag springer. Innan har jag alltid mätt min löpning antingen med klocka eller med Strava. Häromveckan när jag sprang och tyckte livet kändes fint så tänkte jag ”åh nu har jag nog sprungit 5 km”. När jag kollade på mobilen hade jag bara kommit 2,5 km… Ganska besviken lunkade jag vidare ett par hundra meter till innan jag tröttnade.

Men som vanligt så sa någon av mina smarta vänner till mig att bara springa på känsla. Spring när du vill, gå när du vill, spring fort eller spring långsamt. Så numera gör jag det. Idag pluggade jag in en podcast i öronen och satte av. Ett varv runt Munksjön var planen och att tillåta mig själv gå om och när det kändes välbehövligt.
Ingen stress över kilometrar, hastigheter eller puls! Jag måste säga att det faktiskt var ganska skönt att inte behöva bry sig om sånt. Nu vet jag ju hur långt det är runt Munksjön men resten av siffrorna spelar faktiskt ingen roll.

Ibland kan jag undra varför man mäter allting. Puls och sträcka och tid och kilometertider. Jag är inget proffs, har inga funderingar på att bli heller. För min del är det själva löpningen jag vill åt, att springa för känslans skull och för att det för mig är en bra träningsform. Visst kan det vara ett bra sätt att mäta sig mot sig själv, för att se sin utveckling. Men jag tror också ibland att det finns en risk för att njutningen faller bort under passet. Eller så är det bara jag som är siffergalen och kan stirra mig blind på just såna siffror…

Hurdan är du? Mäter du alla pass dina pass? 
Munksjön Jönköping

Löning runt munksjön

Överlag sjukt bra runda! Joggade mig igenom alla 5 kilometrarna och så långt har jag inte joggat sen vurpan.

Den här veckan testar vi i bloggnätverket Bloggar om hälsa något nytt. Clara provade yoga, på snyggaste yogamattan, vad tyckte hon egentligen om det? 

14 thoughts on “Att springa utan gadgets

 1. Sara says:

  jag älskar att springa utan någonting alls; mina bästa lopp har jag gjort helt utan klocka. bland annat en tävling på 8 km i amsterdam. det är stor frihet att springa utan prylar – man kan öva sig på det i fjällen… 🙂

 2. Hasse says:

  Jag mäter alla pass, men mest för att få statistik. Bryr mig väldigt lite om hur siffrorna ser ut, om det inte finns ett uttalat siffermål med passet. T ex löpintervaller i en viss fart/sträcka/pulsnivå. Precis som Sara säger så är fjällöpning perfekt för stressfri träning. Det GÅR liksom inte att stressa där. 🙂

  • Anna says:

   Jag önskar att jag kunde vara lite mer layed back kring det här med siffror men jag jämför mig alldeles för mycket och har egna idéer om vad som är bra eller dåliga siffror…

 3. Sara Borg says:

  Jag mäter i perioder. Främst när jag satt prestationsinriktade mål och tränar inför något lopp. Då är det gött att ha lite koll på hur jag ligger till. Däremot på hösten och vintern när jag oftast joggar bara för att må bra och hålla igång, då vill jag inte alls mäta. Då vill jag bara njuta av att vara ute, andas friskluft, röra på kroppen och känna mig fri och stark.

 4. Johannes says:

  Både och!
  Har alltid med mig klockan och/eller telefonen men emellanåt får den åka i ryggan eller i en ficka där jag inte ser den. Det är rätt gött!
  Men på intervallpass osv. skulle jag inte kunna leva utan hjälpmedel, tycker det är ovärderligt då!

 5. Rund är också en form! says:

  Men exakt! Om man nu mäter och inte inte är nöjd med det man ser; vad kan man göra? I de flesta fall kan man ju liksom ändå inte göra något. Eller hur? Jag ska erkänna att jag mäter ofta, men däremot kollar jag sällan på klockan förrän efter passet är slut (och jag har ingen som ”pratar” och nämner km-tider under tiden.

 6. Reach Your Goal says:

  Förr mätte jag mycket mer, men det var mycket i den delen när jag ville komma igång med löpningen och verkligen förbättra min kondition eftersom jag fortfarande spelade fotboll. Nu mäter jag ibland och ibland inte, så skönt att kunna bara springa och inte bry sig. Förr a veckan hade jag bara en tid som mål, spring 30 minuter och ingen musik. Hade pulsklocka men under tröjan men tittade inte på puls, tid eller distans under hela turen, väldigt skönt 🙂 Inbyggd klocka i kroppen skulle man kunna tro då jag kom hem 30 min och 28 sekunder senare 😉 Skönt att variera och att inte ha prestation som fokus varje pass 😀

 7. Janne says:

  Springer med gps klocka. Tyckte det va bra i början när jag lärde mej springa, för att jag inte skulle få för hög puls eller springa för fort. Men nu kollar jag nästan bara efter passet.

 8. mari says:

  Börjar mer och mer inse att det där med att springa utan någonting alls är fantastiskt. Mer sådant kommer det bli =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *