Energibars – improvisation

Länge har jag tänkt att jag ska göra egna energibars. Snickers i alla ära men egna känns fräschare. Det finns bra bars att köpa också men smålänning som jag är bestämde jag mig för att göra egna.
Jag läste lite blandade recept innan och tog inspiration. Som byggstenar tänkte jag kolhydrater, fett och protein. Egentligen tänkte jag inte så mycket på proteinet, det blev mer en bisak genom nötterna. Dessa bars är tänkta att ha under ett cykelpass eller efter ett träningspass för att snabbt fylla på depåerna.

Jag improviserade igår och provade mig fram. Se detta som ett experiment.

En kopp espresso
4 fikon (dadlar går nog också bra)
1 msk kokosolja
3 små nävar mandel
2 små nävar valnötter
Kokosflingor
1 msk honung
En ordentlig skvätt kakao

Jag la fikonen i espresson för blötläggning, la i kokosoljan och honungen också så de skulle bli mer lättflytande. Samtidigt mixade jag nötterna till grovt mjöl (det går säkert bra med valfri kombination av nötter). Tillsätt fikon-kaffeblandning, kokosflingor på känsla och kakaon. Mixa ordentligt. Kolla av konsistensen, tillsätt eventuellt mer kokosflingor som utfyllnad.
Tryck ut i bakplåtsklädd liten form. Låt stelna lite i kyl/frys. Skär i lagom stora bitar, jag fick ut 8 st bars. Klä i gladpack som enligt rykten är bäst för egengjorda bars. Förvara i kylen eller frysen inför nästa äventyr.
20140205-091948.jpg
Tips: ät inte en sent på kvällen. Jag hade liiiite svårt att somna pga sockerchocken.

4 thoughts on “Energibars – improvisation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *