Wåffelcrossen – first time och tips inför årets

Idag sprang jag på grabbarna från Team Öster cykel för första gången på länge. Eller iallafall första gången då vi kunde snacka lite skit och dricka lite kaffe på länge. Sist vi sågs var det nere på Kabe-land när jag kollade in banan sist och då blev det inte särskilt mycket skitsnack..

Jag och Victor pratade om att de hoppades att många som aldrig stått på en gemensam startlinje skulle komma på söndagens premiär av Wåffelcrossen och att de fått många frågor kring det av just nybörjare. Eftersom jag är Victor och Thomas evigt tacksamma för att de drog med mig på Wåffelcrossen förra året så lovade jag ett ”så här var det inlägg”. Vill man läsa hur jag tyckte att det var då så finns länken här.

Förra årets Wåffelcross var alltså min första ”tävling” och min första gemensamma start. Jag minns att jag var nervös innan, lite sådär lagom, men ändå peppad. Jag hade väl ägt min mtb (scotten) i någon månad och cyklat i ett par till. Jag var gröööön på det här med bikelife. Jag hade dykt upp på någon gemensam träning innan och provat banan, inte för att banan egentligen är så jättesvår utan mest för att jag tyckte det var skönt att veta vad jag gav mig in på.
Gemensam start är inte så svårt egentligen. Förra året höll jag mig långt bak för att inte vara i vägen och för att kunna göra mitt lopp. Signalen går och poff så är alla iväg. Om man inte vill vara med och fajtas i toppen utan bara se det som ett sjukt bra träningspass och som en trevlig stund ihop med andra cyklister så är det mitt tips: ta det lugnt i början. Hetsa inte med alla andra utan fokusera på dig själv och din grej. Fördel gemensam start är att alla är i mål ungefär samtidigt vilket betyder att det blir en trevlig stund efteråt. Inte som långlopp då grabbarna var i mål ca 2 h före mig (true story!)

Det kommer gå fort i år, det märks på de som har tränat på banan. De är starka! Det är en bana där det går att bli varvad och det är ingen katastrof. Förra året var alla toktydliga med att säga ”håll höger”. Då gäller det bara att ligga kvar i samma linje. Du kommer inte vara i vägen! Vill de köra om så får de ta sig plats till det, tryck inte in dig själv i ett hörn bara för att gynna någon annan. Var inte så himla svensk!

Vill du bara köra 2 varv så gör det! Vill du köra hela så gör det! Ingen kommer tycka till om varken det ena eller det andra. Vad du däremot ska göra är att ha kul, att bjuda på ett leende och trampa på.
Hur jobbig är banan då? Det kommer bli vad du gör det till. Vill du ha blodsmak så går det att ordna. Vill du fin-cykla går det att ordna.
MTB eller cross? Båda kommer bli skoj, kör på vad du har!

Ta med överdragskläder. Det blir kallt efteråt och det är skönt att ha någon tröja att dra på sig. Du klarar dig utan vattenflaska och energi. Ta en kaffe och en våffla efteråt, det förtjänar du! 45 min är knappt 4 % av ditt söndagsdygn. Kom, våga och ha superskoj!  IMG_0222

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *